moncika-kreativ.blog

moncika-kreativ.blog

nedeľa 14. decembra 2014

Slovenský advent v Maďarsku

Zdá sa vám to čudné? Napriek tomu je to tak, ako čítate. Pilisszentkerszt, inak Mlynky, je obec v blízkosti slovenských hraníc. Pri poslednom sčítaní ľudu sa  k slovenskej národnosti prihlásilo viac ako 54,6 % obyvateľov . K slovenskému kultúrnemu povedomiu však podstatne viac. 
Možno si budete pamätať, že pred niekoľkými rokmi sa o Mlynkoch veľa hovorilo aj v našej televízii, pretože tamžijúcim Slovákom zamedzili prístup do ich Slovenského domu, kde sa stretávali a usporadúvali rôzne podujatia. Nevzdali sa však, a aj s podporou nášho ministerstva zahraničných vecí si postavili nový dom, teraz už pomenovaný ako Stredisko pilišských Slovákov. Piliš je pohorie, v údolí ktorého leží táto obec a jeho pôvodný názov je Plešatý vrch alebo aj Pleš. 
Ale vráťme sa k nášmu adventu. Mlynčania ani tentoraz nesklamali a pozvali do svojho slovenského domu FS z Jelenca, ktorí nám predviedli svoje tanečné a spevácke umenie. Záver programu patril ľudovým zvykom od regrútu až po vianočné sviatky.  Poznala som ich iba z televízie a teraz so mala možnosť vychutnať si to naživo. Mala som jeden nádherný zážitok. Pozrite si aspoň fotky z tohto krásneho vystúpenia... 








Spevácky zbor zo Slažian...



Len tak pomimo: toto je pôvodný dom Slovákov.....


...a toto je nová budova...



Ďakujem vám za návštevu a prajem krásny adventný večer. 
♥♥♥
mončika


P.s. Nezabudnite na moju súťaž! Možno niektorá z vás bude mať o jeden darček pod stromček viac. Tak veľa šťastia!!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára